en del av mig

Högkänslighet 



  • Djup bearbetning av sensorisk information

    Vi är mer medvetna om det som händer både inuti och utanför oss själva. 

  • Tendens att bli överstimulerade

    Genom att vi tar in mer information än andra och bearbetar den djupare följer risken att vi tidigare än andra blir överstimulerade. Om vi inte själva vet hur vi kan möta den överstimulansen kan det leda till att kroppen går in i ett stresshanteringsläge. Högkänsliga personer kan alltså behöva mer tid än andra för återhämtning och nedvarvning.

  • Emotionell mottaglighet och empati

    Vi vet inte bara hur någon annan känner när de ger uttryck för olika känslor, utan vi kan också förnimma det andra känner när de INTE ger uttryck för det. Vi kan uppleva känslor mer intensivt och reagera starkare än många andra på yttre stimuli, olika typer av upplevelser.  

  • Känslighet för subtila stimuli

    Vi kan uppfatta de små sakerna som andra ofta missar. Känsligheten för det subtila är kopplat till vårt nervsystem.

Att vara högkänslig är ingen diagnos. Det är ett personlighetsdrag hos ca 20 % av befolkningen. De allra flesta högkänsliga är också introverta, ca 70%.

Begreppet högkänslig, Highly Sensitive Person (HSP), myntades av den amerikanska forskaren Elaine N. Aron på 90-talet. Den vetenskapliga termen är sensorisk bearbetningskänslighet

en del av mig

Introversion

Introverta eller extroverta personlighetsdrag handlar om riktning, om du är mer INåtvänd eller mer UTåtriktad. Det behöver inte vara antingen eller, utan det kan bero på...

En introvert person kan vara mer intresserad av sin egen inre värld och lägga mer tid på sina egna tankar och känslor. Behovet att umgås och vara tillsammans med andra människor är inte lika stort. 

En introvert person behöver inte vara blyg och behöver inte vara asocial. Det handlar mest om VAR individer hämtar sin energi och HUR de föredrar att interagera med omvärlden. I ett större eller i ett mindre sammanhang.